Jouw energieniveaus

Fysieke energie: hartslagvariabiliteit (HRV)

In de NRGY app meet je je fysieke energie met behulp van je hartslagvariabiliteit (heart rate variability, HRV)  De HRV is de variatie tussen opeenvolgende hartslagen. Als je ontspannen bent, gaat bij elke inademing gaat je hartslag omhoog en bij elke uitademing omlaag. Zo kost het je lichaam weinig energie om zuurstof op te nemen. Maar ben je gestrest, dan is er minder variatie in je hartslag, omdat je lichaam vooral gericht is op vechten of vluchten. Bij acute stress is een lage HRV normaal, en zelfs gezond. Een lage HRV in rust is ongezond. Het is een teken dat je lichaam zich niet voldoende herstelt en dus ook minder goed is opgewassen tegen de volgende uitdaging. Het kan een teken zijn van chronische stress. Hoe hoger je HRV, hoe fitter je lichamelijk en geestelijk bent.

Leg je wijsvinger tegen de camera en flits van je telefoon. De app berekent de tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Is je hartslag heel regelmatig? Dan heb je een lage HRV. Is je hartslag sneller bij inademen en langzamer bij uitademen? Dan heb je een hoge HRV. Je score wordt uitgedrukt in percentages. Hoe hoger het percentage, hoe hoger je HRV.

Emotionele energie: stemming

De app meet via facial recognition jouw stemming. Stemming is een gemoedstoestand, die opgebouwd kan zijn uit meerdere emoties. Hoe positief, negatief of neutraal je stemming is, beïnvloedt je functioneren. Uit onderzoek blijkt dat een positieve stemming met name een effect heeft op moeilijke taken waarvoor niet één oplossing bestaat, maar waarvoor je creatief of flexibel moet kunnen denken.

Stemming is beïnvloedbaar door concrete acties, zoals een bepaalde film kijken. Maar het hangt ook af van je persoonlijkheid. Zo zal een wat neurotischer persoon wat vaker angst ervaren, en een extravert persoon zal zich eerder opgetogen voelen.

Maak een selfie. De app analyseert aan de hand daarvan je stemming. Hoe positiever je gezicht is, hoe meer procenten je scoort. En als je gezicht positief en actief is, scoor je het best.

Mentale energie: Psychomotor Vigilance Task

Je mentale energie test je met een reactietest die je aandacht meet. Een voordeel van deze test is dat deze niet gevoelig is voor leereffecten: ook al doe je de test heel vaak, je kunt er niet beter in worden door te oefenen. De test is veel gebruikt in de ruimtevaart, om de alertheid van de astronauten te kunnen monitoren.

Aandacht is een cognitief en gedragsmatig proces, dat ervoor zorgt dat je je kan concentreren op bepaalde informatie, terwijl je andere informatie negeert. Als je ergens je aandacht op kunt richten, kun je je taak beter doen. Wil je beter te presteren, thuis of op je werk, dan is het belangrijk om de momenten dat je goed gefocust bent te gebruiken voor de lastige taken. Op momenten dat je wat minder scherp bent (en dat heeft iedereen!), kun je dan de minder complexe taken doen. De app kan jou helpen om in te schatten wanneer je kunt pieken en wanneer het tijd is voor herstel.

Druk op het scherm zodra er een plusje verschijnt. Uit je reactiesnelheid berekent de app je aandachtscore.